Als kind keek ik altijd al vol bewondering naar al het moois wat er in de kunst gemaakt wordt. En dan vooral naar schilderijen en beeldhouwwerken. Ook was ik geboeid door alles wat kan groeien en is ontstaan. Stenen en planten vond, en vind ik nog steeds, zeer fascinerend. Zelf was ik vaak aan het dansen, muziek aan het maken maar vooral aan het tekenen. Iets gaan doen in de beeldende kunst was voor mij een logische vervolgstap.

Als ruimtelijk- en sieraad vormgever vind ik de beeldende verschijningsvorm belangrijker dan het gebruik. In mijn werk staat het idee voorop. Het gebruik is vaak een hulpmiddel om het object beter te kunnen zien, te bevatten en te begrijpen.

Als edelsmid gebruik ik de kennis van de technieken die ik heb geleerd op de opleiding tot goudsmid en zilversmid in Schoonhoven. Zo leg ik net dát in een sieraad of object wat ik graag wil. Op de Kunstacademie in Arnhem heb ik daarna bij de opleiding 3d-design ontdekt hoe ik het beste vorm kan geven aan de ideeën die ik heb, met veel aandacht voor detail.

Na een didactische aantekening gehaald te hebben ben ik les gaan geven op verschillende centra voor de Kunsten in Arnhem, Utrecht, de gemeente Lingewaard en Wageningen aan kinderen, jongeren en volwassenen.
Als docent wil ik graag meegeven wat ik in de loop der jaren heb geleerd. Wat ik daarin wil vertellen is dat je grote vrijheid hebt in het vormgeven van sieraden, objecten en gebruiksvoorwerpen. Wat vind je mooi? Of niet? En waarom? In welke techniek voer je dit uit? Met welke materialen? En hoe geef je je ontwerp daarbij je eigen persoonlijke inhoud? Je gaat met andere ogen naar de wereld om je heen kijken.

anne-marieke nooij