BANK

 

De deelwijk het Statenkwartier is onderdeel van het Arnhemse broek en daar zou de eerste buurtbank komen. Een buurtbank waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en die ook vormgegeven en gebouwd ging worden door die bewoners.

Astrid Aries en ik waren de kunstenaars die hiermee aan de slag gingen.

Het begon met een bouwkeet vlak voor de Hugo de Grootschool in het Statenkwartier van het Arnhemse Broek. Een bouwkeet die als werkplek en ontmoetingsruimte ging dienen voor ouders, kinderen en bewoners van het Statenkwartier. Een zitje van tafels en banken hebben we buiten bij de keet laten ontstaan en iedereen kon het daar met ons hebben over het ontstaan van zo’n buurtbank.

Kinderen van de Hugo de Grootschool volgden bij ons hier een “Verlengde School Dag” traject.

Het interviewen van de mensen thuis over eigen banken moest uitgangspunten bieden voor wat een bank kon betekenen. Veel foto’s zijn gemaakt en vele mooie uitspraken samen met de foto’s sierden de bouwkeet. Ook waren er voorbeelden op de keet te zien van niet traditionele buitenbanken om fantasie te prikkelen en werden mensen uitgenodigd om te gaan schetsen. De schetsen hingen ook op de keet.

Ik heb mooie gesprekken en verrassende meningen gehoord over kunst zoals die van Emine, werkzaam bij de school. Kunst hoort niet in het openbaar vond ze. Kunst koop je voor jezelf in huis. Een bank waar kinderen en bewoners aan mee vormgeven vond ze iets anders maar bijvoorbeeld zo’n aardvarken die vlak bij Rozet ligt is geen kunst.

Ik heb het idee dat de kinderen van de Hugo de Grootschool het bezoeken van de mensen en het interviewen het meest aansprak. Het schetsen van een bank en het uiteindelijke bouwen zou ook in samenwerking met buurtbewoners moeten gebeuren en daarom wat lastiger bij elkaar te brengen. Wel hebben juist de kinderen betonnen “kaders” gevuld met eigen wereldjes, gemaakt van speelgoed en prullaria. Iets wat ik de bewoners achteraf toch niet zag doen. Deze “kaders” zouden in het originele plan van mij in de bank worden verwerkt. Uiteindelijk is dit een apart kunstwerk geworden.

De bewoners zijn uitgenodigd voor een aantal bijeenkomsten. In eerste instantie om de foto op te halen die bij het interview was gemaakt maar ook gelijk om te schetsen en mee te denken over de vormgeving van de bank onder het genot van een taartje en thee.

Van originele maar niet praktische of te moeilijk uitvoerbare en kostbare ideeën ging het, in de weken die daarop volgden, langzamerhand richting uitvoerbare ideeën. Er werd, met mijn op schaal gesneden blokjes piepschuim, een mooi model gemaakt.

De plek waar de bank zou komen te staan is democratisch gekozen. Een verwaarloost en niet vlak pleintje bleek het meest geschikt. De gemeente heeft er voor gezorgd dat dit pleintje met spoed kon worden gevlakt en opnieuw kon worden betegeld. Toen konden we met de uitvoering gaan beginnen.

Allereerst is met vereende (mannen) kracht de betonnen onderdelen op de juiste plaats gezet en aan elkaar gelijmd. Het hout voor de zittingen is aan elkaar gelijmd en in de juiste vorm gezaagd en op de betonnen delen geplaatst.

Een aantal van de uitspraken waren te mooi om niet te laten zien en daarom op de bank vereeuwigd.

In december is de bank op een geweldige manier geopend. De kinderen van de Hugo de Grootschool trokken de met goudfolie ingepakte bank uit. Er was muziek, chocolademelk, gluwein en zelfgemaakte soepen en cake’s. Kortom: een prachtig feest met veel mensen uit de buurt.

BewarenBewaren